در دهه های گذشته با پیشرفت صنعت استفاده از فرش های ماشینی مرسوم شد و بسیاری از خانواده ها به علت گران قیمت بودن فرش های دستباف اقدام به خرید نوع ماشینی این فرش ها کردند. قیمت مناسب، طرح های زیبا و تنوع بسیار زیاد در طراحی و نقشه و مهمترین چیز این که امکان بید زدگی آن وجود ندارد باعث استقبال مردم از این نوع فرش ها شده است. اما فرش های ماشینی نیز ممکن است دچار آسیب دیدگی شوند که در ادامه و در مقاله پیش رو در این مورد توضیحاتی خواهیم داد. هدف ما در این مقاله از وب سایت دوک سپید پاسخ به این سوال است که عواملی که به فرش های ماشینی آسیب می رسانند چیست؟
فرش های ماشینی
همزمان با افزایش جمعیت و صنعتی شدن جامعه ضرورت تسریع در ساخت لوازم و ابزار الات مورد احتیاج خانواده نیز بیشتر احساس شده و متخصصان را وادار نمود تا دست به کار ساخت صنعتی کردن لوازم مورد احتیاج جامعه بزنند. همین امر نیز باعث گردید کارخانه بافت فرش های صنعتی آغاز به کار نمایند. در مدت کوتاهی توانستند نبض بازار را در دست بگیرند. این استقبال دلایلی داشت که عبارتند از:- قیمت مناسب فرش های ماشینی نسبت به نوع دستبافت آن
- طرح ها و رنگ های مختلف
- تسریع و سرعت بافت
- عدم پوسیدگی و آفت زدگی به علت استفاده از نخ های پلی استر
عواملی که به فرش های ماشینی آسیب می رسانند
همانگونه که گفتیم برخی عوامل باعث ایجاد مشکلاتی برای فرش های صنعتی و ماشینی خواهند شد که عبارتند از:
- گذاشتن وسایل سنگین مانند مبلمان و کمدهای سنگین که باعث تو رفتگی و خراب شدن پرزهای فرش خواهد شد.
- استفاده از فرش هایی دراندازه نامناسب که باعث می شود لبه های قالی خراب شود. مثلا استفاده از فرش های 12 متری در فضای کوچک تر از اندازه .
- در بر خی از کارخانجات تولیدی فرش به خاطر این که فرش را قدیمی جلوه دهند از مواد شیمیایی برای این کار استفاده می کنند که این امر به فرش آسیب میزند. این گزینه یکی از مهم ترین عواملی که به فرش های ماشینی آسیب می رسانند است.
- فرش مناسب برای هر قسمت بدین معنی که برای هر فضایی فرش مناسب با آن را استفاده کنید. مثلا برای مسیر های پر رفت و آمد از فرش های رنگ روشن استفاده نکنید. چرا که خیلی زود کثیف و آلوده شده و باعث جمع شدن میکروب و قارچ در فرش می شود.
- سعی کنید فرش های ماشینی را در منزل نشویید. چر ا که ممکن است کاملا خشک نشده باشد و محل تجمع میکروب و قارچ گردد.
- آلودگی هوا نیز یکی از عواملی که به فرش های ماشینی آسیب می رسانند است. در شهر هایی که آلودگی هوای بالایی دارند فرش زودتر مقاومت خود را از دست خواهند داد.
- نوعی لارو و بید در فرش هستند که به کراتین خوار معروف هستند و همین امر ممکن است آسیب هایی به فرش بزنند.
- اگر فرش های ماشینی به مدت طولانی در معرض آفتاب شدید قرار بگیرند دچار تغییر رنگ شده و حالت رنگ پریدگی و خشکی به خود می گیرند.
- رفو کردن فرش یک عامل آسیب زننده است. اگر کار رفو کردن فرش توسط افراد نا وارد انجام پذیرد حتما به فرش شما آسیب خواهد زد.
ماندگاری در فرش ها چگونه صورت می گیرد؟
اگر تصمیم دارید فرش شما ماندگاری بالایی داشته باشد بهتر است این چند نکته را رعایت کنید:- از پهن کردن فرش در محیط های مرطوب جدا خودداری کنید.
- از پهن کردن فرش بر روی زمین های آهکی یا گچی خودداری کنید.
- هنگام خرید قالی ابعاد آنرا در نظر بگیرید تا اندازه آن بزرگتر از آنچه می خواهید نباشد که مجبور شوید لبه آن را برگردانید. چرا که همین موضوع باعث شکستگی قالی و خرابی آن می شود.
- اگر بشود یک زیر انداز مانند موکت زیرفرشتان پهن کنید.
- نکته آخر این که بهتر است ریشه های فرش را زیر آن پنهان کنید تا باعث خرابی آنها نشود.